eCig FAQ

Forside » eCig FAQ

eCig FAQ – e-cigarettens ABC – e-cigaret Ordbog

e-cigaretternes verden indeholder efterhånden et hav af fagord og termer, som forbindes med forskellige elementer inden for emnet e-cigaretter.

For at du altid har en nem mulighed for at finde disse ords betydning, har vi oprettet en lille ordbog, som indeholder de mest kendte termer inden for e-cigaretter.

Hvis du mener der mangler nogle, så hører vi meget gerne fra dig.

A

Analog Cigaret

For at undgå forvirring i forbindelse med almindelige cigaretter og e-cigaretter har man valgt at give de gamle traditionelle cigaretter en nyt navn: Analoge Cigaretter.

Analog i den forstand, at de nye e-cigaretter er digitale og de gamle almindelige cigaretter er analoge.

Aroma
Se Smagsvarianter.
Atomizer

På dansk kaldes denne del også Forstøver.

En atomizer er den del der sørger for at forbrænde væsken og lave den om til damp, således at du kan inhalere den.

Atomizeren er en udskiftelig forbrugsvare i den forstand, at den ikke holder for evigt. Atomizeren er i virkeligheden arbejdshesten i din e-cigaret, da det er den del, der sammen med batteriet slides mest.

De fleste e-cigaretter har ofte atomizeren sidende som en del af selve filtret. Det er den del du skruer fast i batteriet og som oftest også indeholder selve rygevæsken, hvori atomizeren sidder. Atomizeren består af små glødetråde og et metalnet, hvorigennem væsken bliver opvarmet.

Enkelte ecigaretter har atomizeren som et mellemled, hvilket gør det muligt at udskifte atomizeren uden at man er tvunget til at skifte filtret.

Atomizers går også under kælenavne som; Atty og Mizer.

Atomizer Cover Cone

Kendes også som et Atomizer Cover eller som Cone.

Et Atomizer Cover Cone er et lille metal-stykke, der sidder rundt om atomizeren, oftest i nærheden af mundstykket. Idéen er at den skal beskytte forbrugeren imod den varme som genereres ved dampning, da atomizeren kan blive utrolig varm.

Atty

Se Atomizer.

Automatisk Batteri

Se Batteri.

B

Base

Base er en rygevæske uden smag. Ordet base anvendes derved både om rygevæsker med og uden nikotin samt om rygevæsker med både VG og PG.

Batteri

Batteriet er det der driver hele værket. Det er den del der leverer strømmen til at sætte hele processen igang, hvorfor det først skal oplades. Selve opladningen tager typisk et sted imellem 1 og 3 timer for at blive fuldt opladt.

Levetiden på batterier varierer alt efter størrelse. Des højere mAh batteriet har, des længere holder batteriet strøm. Ligeledes vil batteriet blive opbrugt jo mere du damper på det. Et standard batteri holder omkring en til to dages tid ved almindelig dampning, hvorefter det skal gen-oplades.

Batterier findes oftest i to forskellige udgaver, alt efter hvilken e-cigaret man vælger.

Automatisk Batteri

Batterier som altid står på standby og automatisk bliver aktiveret, når man suger i sin e-cigaret. Disse e-cigaretter går under navnet automatiske batterier og har ingen knapper, da de aktiveres idet man suger i dem. Nogle automatiske batterier bliver aktiveret via lyd, mens andre aktiveres via lufttryk.

Manuelle Batterier

Andre batterier har en såkaldt manuel knap, man skal trykke ned mens man suger. Disse kaldes manuelle batterier. Denne type er oftest større og vil normalt vis give mulighed for en bedre effekt. De fleste manuelle batterier kan slukkes helt, ved at trykke 5 hurtige gange efter hinanden.

Nogle batterier kan blive aktiveret ved høje lyde og ved blæst (det gælder særligt de små batterier af typen 510 uden en manuel knap).

LED-Batterier

Dette er en særlig type batteri, der besidder et display som viser forbrugeren forskellige informationer.

Se Display.

Batting

Se Polyfil.

Begyndersæt

Se Startpakke.

C

Cartomizer

En Cartomizer består ganske enkelt af to dele i én. Et Cart (taget fra Cartridge) og Mizer (tager fra Atomizer.

En Cartomizer er derfor en videreudvikling af et Cartridge og består af en form for hyltster til selve væsken med en indbygget Atomizer, der tager sig af selve forbrædningen af væsken.

Hvis man forestilller sig at et Cartridge er den simpleste form, kan man sige, at en Cartomizer er den avancerede form.

Forskellen

Cartridge – Er et hylster, hvori man vil finde et stykke vat og en rygevæske. Dette Cartridge sættes ned over en særskildt Atomizer, som skal side på selve batteriet. Typisk vil et Cartridge være plumberet for at beskytte indholdet fra at fordampe. Man trykker hul på denne plumberering, når man sætter det fast på Atomizeren. Herved giver batteriet power til atomizeren, som fordamper væsken i selve Cartridged, som samtidig fungerer som mundstykke. Man kan godt genfylde et Cartridge, men de er ikke tiltænkt dette fra producentens side.

Cartomizer – Er i princippet det samme som et Cartridge – et hylster med rygevæske. Til forskel fra et Cartridge, ligger selve Atomizeren bare som en del af hylstret. Man er derfor nødt til at skifte begge dele ud, hver gang. Man kan ikke genfylde en Cartomizer, da denne oftest er plumberet.

Clearomizer – Er en videreudvikling, som består af et hylster, en indvendig (og i nogle tilfælde udskiftelig) Atomizer. Den kaldes Clearomizer, fordi den er clear, så man kan se igennem den. Man påfylder selv en Clearomizer med rygevæske, hvorfor dette er blevet den mest populære art. Der findes mange forskellige versioner af Cleromizers og de bliver hele tiden nyudviklet. I dag kan man få Clearomizers, som kan skildes ad i adskillige dele helt ned til hylster, Atomizer Cone, Atomizer, Mundstykke og eventuelle skruegevind.

Tanke – En tank er blot et tomt plastik hylster der er designet til, at man påfylder det med rygevæske. Væsken forbliver i dette hylster og sættes ned i en Cone, der beskytter selve Atomizeren. Atomizeren vil få kontakt til selve tanken, hvorefter samme process kan begynde. Atomizeren fordamper væsken og frobrugeren, kan indånde det igennem Tanken, som også fungerer som et mundstykke. En e-cigaret af modellen eGo-T vil komme med Tank-systemet (deraf T i navnet), men man kan sagtens udskifte disse Tanke med en Clearomizer som passer til eGo-modellerne, hvis man ønsker dette. Tanke er i princippet en anden udgave af det enkelte Cartridge. Her er mundstykket dog designet til at blive genfyldt med væske.

 

Cartomizers skrues direkte på batteriet.

Et Cartidge og Tanke sættes ned over en Atomizer eller ned i selve Conen (den del der beskytter Atomizeren).

Der produceres hele tiden nye former for cartomizers, da de forbedres med forskellige elementer. Der vil derfor være mange forskellige at vælge imellem – i hvert fald til de større e-cigaretter af eGo-modellen, da alle disse anvender samme gevind. De mindre e-cigaretter anvender et mindre gevind og kræver derfor ofte, at man anvender specielt designet cartomizers.

Cartomizers holder ikke for evigt og skal der skiftes ud med jævne mellemrum. Cartomizers hvor Atomizeren kan udskiftes særskildt, holder gerne længere.

Cartridge

Et cartridge er i princippet blot et mundstykke, der også fungerer som væskebeholder. Et cartridge indeholder ikke en atomizer, men består oftest af et stykke filt eller vat, hvori selve rygevæsken absorberes. Den sættes ned over atomizeren, som så kan opvarme væsken til damp.

Se også Cartomizer for yderligere detaljer.

Clearomizer

Clearomizers er det samme som Cartomizers, men der er her tale om en særlig form for cartomizer. En clearomizer er en cartomizer med et gennemsigtig plastik-beholder, således at det er muligt at se den rygevæske man har hældt i. Clearomizers er efterhånden kommet i en del forskellige versioner og fås også i forskellige farve-variationer.

Se også Cartomizer for yderligere detaljer.

cig-a-like

cig-a-like er et engelsk “kælenavn” for en e-cigaret, der ligner en almindelige cigaret. Her taler vi mest om ligheden i forbindelse med størrelsen og ikke nødvendigvis i farverne.

Coil

En Coil er selve den del, der varmes op i en Atomizer.

Cone

En Cone er et metal-stykker, der sidder uden om et Atomizer. Conens funktion består i at beskytte forbrugeren mod den høje varme som Atomizeren kan producere, så forbrugeren ikke brænder nallerne så at sige.

Cut Off

Et Cut Off er det man kalder det, når batteriet stopper efter et vist antal sekunder. Batteriet slår simpelthen fra. Den tid batteriet er slået fra kan være mellem 30 sekunder og op til 2 minutter afhængig af modellen. Hensigten med dette Cut Off, er at beskytte både Batteri, Atomizer og en eventuel Cone fra at overophede.

Cutte

At “cutte” betyder at man sænker nikotinmængden i sin rygevæske, ved at blande en stærk nikotin-holdig rygevæske med en base og gradvist ned-dosere nikotin-mængden.

D

Damp

Damp er den “røg” der opstår, når Atomizeren opvarmer og fordamper rygevæsken.

Dampen i en e-cigaret er ikke røg, men ganske almindelig damp.

e-juice indeholder ofte en blanding af PG og VG. Sidstnævnte er med til at give dampen en mere synlig effekt, der får dampen til at ligne røg.

Se også PG og VG samt Flavour for yderligere detaljer

Diode

Se LED.

Dipping

Det at dyppe sin atomizer direkte ned i en e-juice.

Effekten er, at både smag og damp bliver mere fyldestgørende.

Det anbefales, at man lærer hvordan man skal bære sig ad med Dipping, før man giver sig i kast med dette, så man undgår, at gøre det forkert og ikke ødelægger hverken e-cigaretten eller Atomizeren.

Se også Dripping.

Display

Et Display anvendes på en e-cigaret med variavle spænding (Volt) / variable watt enheder.

Den slags batterier går under navnet “LED-batterier”.

Afhængigt af den enhed du bruger, vil den fortælle dig, hvor meget batteristrøm der er tilbage i batteriet, hvad din ohmage er i din forstøver, hvor højt du har sat din spænding / effekt til. Skærmene kan enten være et såkaldt LED- eller OLED-display, igen afhængigt af din enhed.

Disposable
Se Engangs-e-cigaret
DIY
Står for “Do it yourself” eller på godt dansk “Gør det selv” og anvendes i forbindelse med informative artikler, hvor du som forbruger netop skal “gøre noget” selv for at opnå den ønskede effekt.
Drip tip
Drip tip er et mundstykke som bruges til at dryppe væsken direkte ned i atomizeren med.
Dripping

Det at dryppe e-juice direkte på Atomizerens Coil.

Effekten er, at både smag og damp bliver mere fyldestgørende.

Det anbefales, at man lærer hvordan man skal bære sig ad med Dripping, før man giver sig i kast med dette, så man undgår, at gøre det forkert og ikke ødelægger hverken e-cigaretten eller Atomizeren.

Se også Dipping.

Dry Burn
En metode til at få renset coilen i atomizeren.

E

e-cig

Forkortelse af e-cigaret.

Se e-cigaret.

e-juice

e-juice, e-liquids, e-væske og muligvis flere, er alle synonymer for ét. Nemlig rygevæske.

Det er den væske du bruger i din e-cigaret og som giver dig damp og smag i munden.

En e-juice består oftest af PG og/eller VG samt smags-essenser.

Det er op til producenten at varedeklarere e-juicen med de ingredienser der anvendes.

e-juice fås både med og uden nikotin, hvorfor det naturligvis er vigtigt at vide, hvad det er for en e-juice du anvender. Desuden fås e-juice i et stort antal af forskellige smags-varianter.

e-liquid

Se e-juice.

e-væske

Se e-juice.

eGo

En særlig type af e-cigaret, som vel nok er blevet den mest populære af alle typer. Der findes flere forskellige eGo-modeller, som kan variere i udstyret, men fælles for dem alle er, at skruegevindet er ens, så alle Cartomizers og Clearomizers med mere, som passer til eGo-modellerne, passer dem alle.

Engangs-e-cigaret
En engangs-e-cigaret er en e-cigaret, der som navnet antyder, kun kan bruges én gang. En engangs-e-cigaret er helstøbt bestående af batteri og dertilhørende cartridge med indbygget filt og rygevæske. Når batteriet er løbet tørt, kan den ikke bruges mere og bør derfor afskaffes sammen med andre batterier. Engangs e-cigaretter anvendes oftest af nybebyndere og på rejser, men giver slet ikke den samme effekt som andre e-cigaretter er i stand til.
Etui

Et etui er et lille etui, hvori du kan transportere din e-cigaret. Ofte vil der i et etui være plads til både din e-cigaret og din oplader og i visse tilfælde også e-juice.

Et etui fungerer dermed som en lille opbevarings-taske, hvori du kan opbevare din e-cigaret, så den er beskyttet imod slag og skræmmer – eksempelvis i din taske, når du skal ud på rejse med dit e-cigaret udstyr.

F

Fiber

Se Polyfil.

Filler

Ordet filler anvendes om det materiale, der sidder inde i et cartridge og binder rygevæsken. Det vil oftest være vat eller et form for filt.

Se også Polyfil.

Filter

Ordet Filter anvendes om både de mundstykker (cartridge), som de små e-cigaretter anvender, samt om de mundstykker, hvori det er muligt at påfylde e-juice.

Se Cartomizer for yderligere detaljer.

Flasker

Flasker er de små plastik flasker som e-juice leveres i. e-juice leveres i flasker, men nogle steder er det også muligt at købe flaskerne for sig selv, hvor de altså er tomme. Flasker fås oftest i 10ml, 30ml, 50ml og 100ml. Det er ikke alle forhandlere, der forhandler alle størrelser. De mest udbredte er 10ml og 30 ml.

Flavour

Flavour er blot et engelsk ord for smagstype, smagsvariant eller helt eksakt essens – smags-essens. Det er altså den smag som en e-juice har.

Forstøver

Se Atomizer.

G

Glycerin

Se Vegetabilsk Glycerol.

Glycerine

Se Vegetabilsk Glycerol.

Glycerol

Se Vegetabilsk Glycerol.

H

I

J

K

Keyhanger

En keyhanger minder lidt om en nøglering du har om halsen. En keyhanger er en form for halskæde du har rundt om halsen. I enden af din keyhanger er det muligt at sætte din e-cigaret fast, så den hænger på maven i din halskæde. På den måde har du altid din e-cigaret i nærheden.

L

LED

En lysdiode (eng. LED for light-emitting diode).

Det er en lille diode, der kan lyse. Dioder anvendes i de mindre cigaret-formede e-cigaretter i spidsen, som en slags gløde-lampe, der lyser op, når der suges i e-cigaretten.

De større e-cigaretter (eller batterierne hertil) anvender i stedet ofte en LED i den manuelle knap. Når denne trykkes ned, giver den lys fra sig, for at symbolisere, at batteriet aktiveres.

Diodens farve, kan desuden indikere Batteriets power status.

En LED-diode anvendes ofte også i selve opladeren. Her indikerer de forskellige farver status på opladningen.

Rødt lys betyder oftest, at batteriet eller opladningen er flad – hvilket vil sige, at der ikke er power på batteriet.

Grøn betyder, at batteriet er fuldt opladet.

Batteriernes dioder kan have andre farver. Hvad de betyder, må du se i den medfølgende manual.

Li-ion

Lithium ion batterier, som anvendes til e-cigaretter, er et medlem af en familie af genopladelige batterityper, hvor lithium ioner flyttes fra den negative elektrode til den positive elektrode under afladning, og tilbage, når den oplades. Li-ion batterier bruger en indskudt lithiumforbindelse som elektrode materiale, sammenlignet med den metalliske lithium der anvendes i et ikke-genopladelige lithium batteri.

LR
Low resistens.
Lysdiode

Se LED.

Lækage

Lækage er hvad der kan ske, hvis man fylder for meget e-juice i sin cartomizer. e-juice kan lække ud fra bunden af varme elementet og ned på toppen af batteriet, som i værste fald kan ødelægge batteriet.

M

mAh

mAh  = milliampere per hour. Dette refererer til, hvor mange pust du kan tage, før batteriet skal genoplades.

Små batterier (ligesom cig-a-like) varierer imellem 90-280 mAh.

De fleste eGo-modeller fås i størrelserne 650, 900, 1100 og 1300 mAh.

Des højere en mAh, des længere vil batteriet kunne holde strøm.

 

Manual

En Manual er en vejledning, der fortæller dig, hvad din elektroniske cigaret består af samt hvordan den virker og anvendes.

Manuel Knap

En knap på Manuelle Batterier, som trykkes ned af brugeren for at aktivere batteriet.

Manuelt Batteri

Se Batteri.

mg

Miligram, som anvendes i forbindelse med mængden nikotin i e-juice.

Mizer

Se Atomizer.

ml

Mililiter, som anvendes i forbindelse med mængden af e-juice.

Der går 1000 ml på én liter.

Mod

Mod har dobbelt betydning. Mod kan med fordel forklares som en forkortelse af Modificering.

Mod kan bruges til at beskrive ændringer på en enhed eller et tilbehør (såsom at få mere damp produktion ud af sine Cartridges), eller være en design variation af en almindeligt produceret elektronisk cigaret.

I sidstnævnte sammenhæng bruger mods typisk et større genopladeligt litium-ion-batteri og giver brugeren længere batterilevetid og en øget damp produktion. Mange mods vil også gøre det muligt for brugeren at forøge eller formindske spændingen af deres batteri for at opnå optimal ydeevne.

Mundstykke

Mundtykker findes i tre forskellige versioner. Mundstykket er i princippet blot det stykke på eCigaretten hvor du sætter dine læber for at at suge.

Små e-cigaretter har filtret, som kan indeholder både en atomizer og e-juice og fungerer derved samtidig som et mundstykke.

Andre e-cigaretter anvender små plastik-mundstykker, hvori det også er muligt at hælde e-juice i. Disse mundstykker har en lille “lomme” til væsken.

De sidste mundstykker der findes, er blot toppen af en Cartomizer, som skrues på som den yderste del og anvendes ganske simpelt… som mundstykke.

N

Nikotin

Et farveløs, giftig stof, der forekommer naturligt i tobaksplanten. Nikotin er et alkaloid. Kemisk formel: C10H14N2.

Sikkerheds Advarsel:

MÅ IKKE BRUGES AF PERSONER UNDER 18 ÅR

IKKE TIL BRUG AF GRAVIDE

Nikotin er en gift, og kan dræbe.

Du skal behandle dette produkt med omhu.

HOLD UTILGÆNGELIGT FOR BØRN

VED INDTAGELSE

Søg omgående læge.

Meget giftig ved indånding.

HUDKONTAKT OG VED INDTAGELSE

I tilfælde af kontakt med huden, vaskes straks.

I tilfælde af kontakt med øjnene, skylles straks grundigt med vand og læge kontaktes.

Meget giftig for vandorganismer og miljø.

ENDVIDERE ER DET IKKE TILLADT AT ANNONCERE NIKOTIN I FORBINDELSE MED e-cigaretter I DANMARK

NRT

NRT står for “Nicotine Replacement Therapy” er er på dansk et rygestopmiddel.

O

P

Passthrough

Et Passthrough, er et USB-kabel, som tilsluttes direkte til e-cigaretten. Men den anvendes ikke som en oplader, men derimod som en forlængende arm af strøm til batteriet. Batteriet får ganske simpelt sin strøm leveret kontinuerligt og direkte fra en computer.

De siges, at man kan opnå en bedre damp produktion og smag til sammenligning når man benytter sig af batteriet uden dette passthrough.

Et Passthrough er ikke specielt populært i Danmark og er derfor en sjælden vare hos de Danske forhandlere.

PCC

PCC står for “Portable Charging Case” og er et etui med indbygget oplader.

Personal Vaporizer

PV – Personal Vaporizer er et engelsk udtryk for Personlig Fordamper.

Det er ikke et ord, der er almindeligt at bruge i det danske sprog om e-cigaretter.

Personal Vaporizer er blot en andet ord for en e-cigaret.

PG

Se Propylenglycol.

Pipette

En pipette er et lille plastik værktøj, der anvendes til at overføre væsken fra en flaske til din e-cigaret. Det er ikke alle e-cigaretter, hvor det er nødvendigt at anvende en pipette.

Pipetten minder en lille smule om en sprøjte, men istedet for at man trækker et undertryk, der hiver væsken op i pipetten, så tryker man på et tomt luftrum. Dette tryk skaber et undertryk der suger væsken op og derefter kan man overføre væsken ved igen at trykke på beholdning, således at den ryger ud af luftrummet igen.

Polyfil

Også kaldet stuffing, batting, fiber, wool, vat eller filt. Det er det materiale der ligger i et cartridge, som absorberer rygevæsken.

Se også Filler.

Primer

Nyere atomizere er fra fabrikken behandlet med en væske kaldet primer, der påføres for at undgå rust. Væsken er ufarlig at dampe, men smager ikke specielt godt, og derfor kan de første par sug fra en ny e-cigaret/atomizer smage dårligt.

Propylenglycol

PG – Propylenglycol er et levnedsmiddel, der er godkendt af fødevareindustrien, og anvendes som et tilsætningsstof med betegnelsen E-1520. PG er en tynd væske, der giver mere hals-krads, hvilket kan stimulere det at ryge en almindelig cigaret bedre. PG giver desuden en større smags-fornemmelse.

Ingredigensen PG, propylenglycol, bruges også i astma inhalatorer og de forstøvnings-apparater som anvendes af lunge transplanterede patienter, og har 70 års dokumenteret forskning – så vi ved med andre ord, at det er sikkert.

PV

PV er forkortelsen for Personal Vaporizer.

Se Personal Vaporizer.

Q

R

Rygestopmidler

Rygestopmidler er lægemidler der er godkendt til behandling af taboksafhængighed gennem lindring af nikotintrang og abstinenssymptomer. Lægemidlerne findes som inhalator, tyggegummi, sugetabletter, resoribletter, næsespray, plastre samt som mundhulespray.

Rygevæske

Se e-juice.

S

Smagsvarianter

Her er der oftest tale om de smage en e-juice fås med. e-juice kommer i forskellige smagsvarianter, som afhænger af hvilken flavour der er tilsat rygevæsken.

Se Flavour for yderligere detaljer.

Spole

Se Coil.

SR
Standard resistens.
Starter Kit

Se Startpakke.

Startpakke

En startpakke er et e-cigaret sæt, hvori du får det mest nødvendige for at komme igang med det samme. Du får dermed ofte både batteri, atomizer, filtre/tanke/clearomizers samt USB-oplader. Det er dog ikke altid du får e-juice med i en startpakke og du bør derfor være opmærksom på dette ved et eventuelt køb.

Stuffing

Se Polyfil.

Sweetspot
Sweetspot er hvad man kalder det punkt som er perfekt for den enkelte i henhold til smag, damp, volt og watt.

T

Tank
Eller Tank-System er en forbedre version af de tidligere filtre. Tank-systemet består af et mellemstykke med indbygget atomizer og selve mundstykket som er en tom tank, hvori man indfører rygevæsken.
TH

TH står for Throathit som på dansk udgør sig for halskrads. Det vil sige det krads i halsen man oplever, når man damper. Throathit afhænger oftest af mængden af PG samt nikotin.

Throathit

Se TH.

U

USB-oplader

USB-opladeren er den del du anvender til at oplade batterierne med. Disse er ofte delt i to led, hvor den ene er selve USB-kablet og den anden er Strømforsyningen, som tilsluttes stikket i væggen. Hvis de kan skilles fra hinanden vil det være muligt at anvende begge dele sammen via et stik i væggen eller blot USB-kablet via en USB-port i en computer. Det anbefales, at man benytter et stik i væggen, da det giver den bedste og hurtigste opladning.

V

Vape
Se Damp.
Vapor

Engelsk for ordet Damp.

Se Damp.

Vegetabilsk Glycerol

VG – Vegetabilsk Glycerol betegnes som E-422, og er udvundet af vegetabilsk fedt, som er en smule sødt. VG kendes også som Glycerin, Glycerine, VG, eller Glycerol. VG er en tyk væske, der giver mere damp.

VG, vegetabilsk glycerin, er en populær fødevaretilsætningsstof og hudpleje ingrediens. Det skaber mere synlig damp end PG men har mindre TH eller hals krads, den virkning, der replikere cigaretrøg i halsen. Det bruges også i inhaler som lægemiddel.

VG

Se Vegetabilsk Glycerol.

VV
Variabel volt.
VW
Variabel Watt.
Væge

Et smalt stykke polyfil tråd, der er at finde i mange typer af forstøvere, der tillader en lettere levering af e-juice til varmeelementet (Coil).

W

Wool

Se Polyfil.

X

Y

Z

Æ

Ø

Å

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie- og privatlivspolitik

Introduktion
Når du besøger vores website indsamles der oplysninger om dig, som bruges til at tilpasse og forbedre vores indhold og til at øge værdien af de annoncer, der vises på siden. Hvis du ikke ønsker, at der indsamles oplysninger, bør du slette dine cookies (se vejledning) og undlade videre brug af websitet. Nedenfor har vi uddybet, hvilke informationer der indsamles, deres formål og hvilke tredjeparter, der har adgang til dem.
Cookies
Websitet anvender ”cookies”, der er en tekstfil, som gemmes på din computer, mobil el. tilsvarende med det formål at genkende den, huske indstillinger, udføre statistik og målrette annoncer. Cookies kan ikke indeholde skadelig kode som f.eks. virus. Det er muligt at slette eller blokere for cookies. Se vejledning: http://minecookies.org/cookiehandtering Hvis du sletter eller blokerer cookies vil annoncer kunne blive mindre relevante for dig og optræde hyppigere. Du kan desuden risikere at websitet ikke fungerer optimalt samt at der er indhold, du ikke kan få adgang til. Websitet indeholder cookies fra tredjeparter, der i varierende omfang kan omfatte:

www.danskemedier.dk

Personoplysninger

Generelt

Personoplysninger er alle slags informationer, der i et eller andet omfang kan henføres til dig. Når du benytter vores website indsamler og behandler vi en række sådanne informationer. Det sker f.eks. ved alm. tilgang af indhold, hvis du tilmelder dig vores nyhedsbrev, deltager i konkurrencer eller undersøgelser, registrerer dig som bruger eller abonnent, øvrig brug af services eller foretager køb via websitet.
Vi indsamler og behandler typisk følgende typer af oplysninger: Et unikt ID og tekniske oplysninger om din computer, tablet eller mobiltelefon, dit IP-nummer, geografisk placering, samt hvilke sider du klikker på (interesser). I det omfang du selv giver eksplicit samtykke hertil og selv indtaster informationerne behandles desuden: Navn, telefonnummer, e-mail, adresse og betalingsoplysninger. Det vil typisk være i forbindelse med oprettelse af login eller ved køb.
Sikkerhed

Vi har truffet tekniske og organisatoriske foranstaltninger mod, at dine oplysninger hændeligt eller ulovligt bliver slettet, offentliggjort, fortabt, forringet eller kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller i øvrigt behandles i strid med lovgivningen. Formål

Oplysningerne bruges til at identificere dig som bruger og vise dig de annoncer, som vil have størst sandsynlighed for at være relevante for dig, at registrere dine køb og betalinger, samt at kunne levere de services, du har efterspurgt, som f.eks. at fremsende et nyhedsbrev. Herudover anvender vi oplysningerne til at optimere vores services og indhold.

Periode for opbevaring

Oplysningerne opbevares i det tidsrum, der er tilladt i henhold til lovgivningen, og vi sletter dem, når de ikke længere er nødvendige. Perioden afhænger af karakteren af oplysningen og baggrunden for opbevaring. Det er derfor ikke muligt at angive en generel tidsramme for, hvornår informationer slettes. Videregivelse af oplysninger

Data om din brug af websitet, hvilke annoncer, du modtager og evt. klikker på, geografisk placering, køn og alderssegment m.v. videregives til tredjeparter i det omfang disse oplysninger er kendt. Du kan se hvilke tredjeparter, der er tale om, i afsnittet om ”Cookies” ovenfor. Oplysningerne anvendes til målretning af annoncering. Vi benytter herudover en række tredjeparter til opbevaring og behandling af data. Disse behandler udelukkende oplysninger på vores vegne og må ikke anvende dem til egne formål.
Videregivelse af personoplysninger som navn og e-mail m.v. vil kun ske, hvis du giver samtykke til det. Vi anvender kun databehandlere i EU eller i lande, der kan give dine oplysninger en tilstrækkelig beskyttelse.

Indsigt og klager

Du har ret til at få oplyst, hvilke personoplysninger, vi behandler om dig. Du kan desuden til enhver tid gøre indsigelse mod, at oplysninger anvendes. Du kan også tilbagekalde dit samtykke til, at der bliver behandlet oplysninger om dig. Hvis de oplysninger, der behandles om dig, er forkerte har du ret til at de bliver rettet eller slettet. Henvendelse herom kan ske til: support@pandacig.dk. Hvis du vil klage over vores behandling af dine personoplysninger, har du også mulighed for at tage kontakt til Datatilsynet.

Udgiver

Websitet ejes og publiceres af:

Pandacig ApS
Vedbæk Stationsvej 21B
2950 Vebæk
Telefon: 71 99 21 79
Email: support@pandacig.dk

Luk