Fordele og Ulemper

Forside » Fordele og Ulemper

Mange bække små… Fordele og ulemper ved e-cigarettter

Når man er ny i et emne, ønsker man oftest at sammenligne tingene. Det gør sig i hvert fald gældende, hvis man overvejer, at udskifte en ting med noget andet.

At gå fra almindelige analoge cigaretter og over til elektroniske cigaretter er et stort skridt. Både i forhold til hvad man er vant til, men også i forhold til hvad man kan forvente at få ud af det.

Der vil altid være delte meninger om, hvad der føles bedst, hvad der smager bedst, hvad der er bedst for helbredet og den slags. Ikke desto mindre lister vi her nogle generelle holdninger fra forbrugere af e-cigaretter i forhold til hvad de fleste ser af både fordele og ulemper ved at tage skiftet til el cigaretterne.

Fordele ved e-cigaretter

Fordele ved e-cigaretter

1. Ingen tobak

En el cigaret indeholder absolut ingen tobak. Det er sandsynligvis den største og mest markante forskel fra almindelige cigaretter og så til de elektroniske cigaretter. Det giver nemlig en hel del underliggende fordele som:

 • Færre kemikalier

en almindelig cigaret siges at indeholde mere end 4.000 kemiske stoffer, hvoraf mere end 40 af disse er kræftfremkaldende. En e-cigaret indeholder ca. 4.000 færre kemiske stoffer. Tænk på hvilken forskel det giver dine lunger.

 • Ingen aske

en e-cigaret producerer ingen aske, så det er slut med askebærer, beskidte borde og ildelugtende cigaret skoder.

 • Ingen antændelse

en e-cigaret skal ikke antændes med ild for at blive aktiveret. Det betyder mindre risiko for ildebrande, ingen brændmærker i møbler og tøj og en rolig søvn med e-cigaretten i hånden.

 • Ingen røg

en e-cigaret producerer heller ingen røg, men blot damp. Selvom dampen fra en e-cigaret kan minde om røgen fra en cigaret, så er den ikke generende på samme måde. Der er ingen passiv rygning (forskere ved dog endnu ikke om passiv dampning har indflydelse på helbredet).

 • Ingen lugt

en e-cigaret lugter ikke. Der er ingen lugt i dampen fra en e-cigaret – i så fald er det en meget mild lugt, som eventuelt kan stamme fra en ekstrakt, der bruges til at give væsken smag, som eksempelvis fra jordbær, lakrids osv.) Normalt set lugter dampen dog ikke, hvilket betyder, at der ikke er nogen lugt der sætter sig i møbler, tøj, tapet eller andre steder.

2. Frit valg – du bestemmer

Du har langt flere valgmuligheder, når det gælder e-cigaretter og det er helt op til dig at vælge det du bedst synes om.

 • Rygeloven

e-cigaretter er ikke omfattet af rygeloven, hvilket sætter dig i lidt bedre vilkår som e-ryger. Der er dog fortsat flere og flere officielle instanser, der opretholder deres egne regler over for e-cigaretter, hvorfor det på de fleste indendørs perroner, offentlige transportmidler som busser, tog, skibe og fly samt nogle restauranter, ikke er tilladt at anvende e-cigaretter. På trods af disse mange restriktioner, er de fortsat færre end som for almindelige rygere.

 • Udvalg af smage

det er helt op til dig at vælge hvordan du ønsker din e-cigaret skal smage. Med e-cigaretter kan du få traditionelle smage som tobak og mentol, men du kan også få andre som cola, vanilje, energi drink og lakrids samt mange frugt smage som jordbær, ananas, banan og mange flere.

 • Mærker og kvalitet

Valget er helt op til dig. Du bestemmer selv om du vil “nøjes” med en traditionel e-cigaret fra din lokale forhandler, eller om du hellere vil have en mærkevare med et officielt branded navn, om den skal være stor eller lille og hvordan kvaliteten skal være, for at tilfredsstille dig.

 • Nikotin

Nikotin er ikke tilladt for danske forhandlere at sælge, men det afholder ikke dig, som forbruger, fra at anskaffe dig e-juice med nikotin. For mange er det her hele fidusen ligger, netop fordi det er nikotinen, som de fleste er dybt afhængige af og som i mange tilfælde viser sig, at være nok til at erstatte de almindelige cigaretter med – en e-cigaret med nikotin. Det gode ved e-cigaretter er, at du helt selv bestemmer om du vil have e-juice med eller uden nikotin.

 • Gradvis ned-dosering af nikotin

En mulighed de nikotin-afhængige har med e-cigaretter, er desuden at gradvist ned-dosere deres nikotin behov. Du kan nemlig selv vælge hvilken styrke du ønsker dine væsker med nikotin med. Så selvom e-cigaretter ikke er officielt godkendt til at fungere som et rygestopmiddel, så afholder det ikke de mange forbrugere, at bruge dem netop til dette formål – og endda med stor succes.

3. Helbredsmæssige fordele

Vi må jo ikke glemme nogle af de væsentligste intentioner med e-cigaretter, nemlig de helbredsmæssige fordele. De kommer her:

 • Fri for tjære

da der ingen tobak er i e-cigaretter, er der heller ingen tjære og det gør underværker for dit heldbred, dine lunger, tænder og dine møbler med mere. Dine tænder bliver ikke gule på samme måde, som dine møbler ikke længere bliver det. Dine lunger fyldes ikke op med en mørk tjære, hvilket får dem til at afskille sig med diverse giftstoffer over tid. Det i sig selv fører til andre fordele som:

 • Vejrtrækning

din vejrtrækning bliver ganske simpelt bedre af at holde op med at ryge almindelige cigaretter. Efter et skift til e-cigaretter, vil du hurtigt opleve små forbedringer, som at det bliver nemmere at komme op ad trapper, gå lange ture og løbe en tur, uden at du bliver lige så forpustet, som du gjorde da du røg de grimme pinde med tjære.

 • Smagsløg

samtidig begynder dine smagsløg ganske simpelt at blive bedre, da der ikke længere er de mange giftstoffer til at genere dem.

 • Morgen-hoste

Mange rygere oplever en grim morgen hoste. Det er ofte er signal fra kroppen om, at den nu endelig har fået nok og det er ikke et tegn du skal tage let – sørg for at få det undersøgt ved din egen læge – men heldigvis bliver den slags også minimeret ved brug af e-cigaretter. I bedste fald forsvinder den helt.

 • Dårlig ånde

dødsånde eller virkelig dårlig ånde er ikke ukendt hos mange rygere – igen grundet de mange giftstoffer. Ved brug af e-cigaretter kan din dårlige ånde forsvinde helt. Der kan dog være andre årsager til dårlig ånde, hvorfor det også bør undersøges. I mange tilfælde kan en dårlig kost være skyld i dårlig ånde, så skiftet til e-cigaretter, er altså ingen garanti her.

Ulemper ved e-cigaretter

1. Risici og farer – ulemper ved e-cigaretter

Vi kommer ikke uden om, at det bedste alle rygere kan gøre, er at stoppe helt. Men som et alternativ til rygning, ses det tydeligt at e-cigaretter har mange fordele over for almindelige cigaretter.

Det er dog ikke kun lutter og lagkage og derfor lister vi her nogle af de bekymringer og ulemper, der kan være ved brugen af e-cigaretter:

 • Afhængighed

der er intet så vanedannende som nikotin, så hvis det er din værste fjende, så hjælper e-cigaretter dig ikke per automatik. Nikotin-trang er et personligt problem, som uden tvivl er skabt igennem almindelige cigaretter. Men der findes ingen god måde at slippe af med denne afhængighed, andet end som at stoppe med indtagelsen. Hvis du damper på e-cigaretter med nikotin, er det præcis lige så vanedannende, som det var med almindelige cigaretter. I nogle tilfælde, kan man måske diskutere, om det i virkeligheden er værre for e-cigaretter, da man her ikke helt kender til det specifikke indhold. Man ved ikke nok om optagelsen af nikotin i kroppen, når det kommer fra e-juice. Endvidere vil det for mange være nemmere, at dampe mere nikotin indenbords, da man kan dampe mange flere steder end man kan ryge.

 • Uvidenhed

den største bekymring ved e-cigaretter er nok den uvidenhed der er på området. Der er fortsat ingen officielle oplysninger eller undersøgelser, der kan af- eller bekræfte, hvordan kroppen reagerer på at dampe over en længere periode. Ingen ved hvilke konsekvenser det kan medføre, hvilke folkesygdomme, der vil kunne opstå eller hvor skadeligt det i virkeligheden er på lunger og andre vitale dele i kroppen samt, præcis hvilke kemiske reaktioner de forskellige stoffer må have på hinanden. Indtil videre er vi ganske simpelt efterladt til vor egen logik.

 • Røg er røg

de mange passive rygere samt ægtefæller og kære familiemedlemmer, som står ved siden af en e-ryger, har fortsat ingen forsikringer om, at brugen af e-cigaretter er et bedre og mere sikkert valg. Igen kan kun ren logik sætte dagsordenen. Mange ser dampen fra e-cigaretterne og ligestiller den med røgen fra en almindelig cigaret. Mange mener desuden, at hvis du inhalerer noget andet end ilt, så er det med til at skade dig – og de kan have ret.

 

Fordele ved e-cigaretter

Ekstra Fordel

4. Aldrig almindelige smøger igen

Som en afslutning af fordele og ulemper, bringer vi her endnu en fordel ved e-cigaretter:

Anti-cigaretter

Efter et par måneders brug af e-cigaretter, kan du simpelthen ikke døje almindelige cigarettere mere. De fleste dampere, der prøver en almindelig cigaret efter at have været damper i et par måneder, synes de almindelige smøger smager forfærdeligt grimt.

Afrunding på fordele og ulemper af e-cigaretter

Når alt kommer til alt, så handler e-cigaretter jo ikke om, at de er sunde og at rygere skal bruge dem fordi de hjælper dem med at blive sunde mennesker helt uden sygdomme. e-cigaretter handler om at bevæbne rygere med et våben imod kampen om, at holde op med at ryge cigaretter, som vi alle ved er død-farlige for kroppen – vor egen såvel som for andres – og det handler om, at de fleste rygere, har en stor afhængighed, som ikke blot kan tilfredsstilles med tyggegummi og plastre, men i lige så stor en grad bunder i vanemønstre og tankegang.

Og netop her – ses e-cigaretten som det absolut bedste alternativ. Det er ikke bedre end at stoppe helt, men det er forhåbentligt bedre, end at blive ved med at ryge almindelige tobaks-cigaretter.

Men det er stadig op til dig som e-ryger, at motivere dig selv til at stoppe helt.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie- og privatlivspolitik

Introduktion
Når du besøger vores website indsamles der oplysninger om dig, som bruges til at tilpasse og forbedre vores indhold og til at øge værdien af de annoncer, der vises på siden. Hvis du ikke ønsker, at der indsamles oplysninger, bør du slette dine cookies (se vejledning) og undlade videre brug af websitet. Nedenfor har vi uddybet, hvilke informationer der indsamles, deres formål og hvilke tredjeparter, der har adgang til dem.
Cookies
Websitet anvender ”cookies”, der er en tekstfil, som gemmes på din computer, mobil el. tilsvarende med det formål at genkende den, huske indstillinger, udføre statistik og målrette annoncer. Cookies kan ikke indeholde skadelig kode som f.eks. virus. Det er muligt at slette eller blokere for cookies. Se vejledning: http://minecookies.org/cookiehandtering Hvis du sletter eller blokerer cookies vil annoncer kunne blive mindre relevante for dig og optræde hyppigere. Du kan desuden risikere at websitet ikke fungerer optimalt samt at der er indhold, du ikke kan få adgang til. Websitet indeholder cookies fra tredjeparter, der i varierende omfang kan omfatte:

www.danskemedier.dk

Personoplysninger

Generelt

Personoplysninger er alle slags informationer, der i et eller andet omfang kan henføres til dig. Når du benytter vores website indsamler og behandler vi en række sådanne informationer. Det sker f.eks. ved alm. tilgang af indhold, hvis du tilmelder dig vores nyhedsbrev, deltager i konkurrencer eller undersøgelser, registrerer dig som bruger eller abonnent, øvrig brug af services eller foretager køb via websitet.
Vi indsamler og behandler typisk følgende typer af oplysninger: Et unikt ID og tekniske oplysninger om din computer, tablet eller mobiltelefon, dit IP-nummer, geografisk placering, samt hvilke sider du klikker på (interesser). I det omfang du selv giver eksplicit samtykke hertil og selv indtaster informationerne behandles desuden: Navn, telefonnummer, e-mail, adresse og betalingsoplysninger. Det vil typisk være i forbindelse med oprettelse af login eller ved køb.
Sikkerhed

Vi har truffet tekniske og organisatoriske foranstaltninger mod, at dine oplysninger hændeligt eller ulovligt bliver slettet, offentliggjort, fortabt, forringet eller kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller i øvrigt behandles i strid med lovgivningen. Formål

Oplysningerne bruges til at identificere dig som bruger og vise dig de annoncer, som vil have størst sandsynlighed for at være relevante for dig, at registrere dine køb og betalinger, samt at kunne levere de services, du har efterspurgt, som f.eks. at fremsende et nyhedsbrev. Herudover anvender vi oplysningerne til at optimere vores services og indhold.

Periode for opbevaring

Oplysningerne opbevares i det tidsrum, der er tilladt i henhold til lovgivningen, og vi sletter dem, når de ikke længere er nødvendige. Perioden afhænger af karakteren af oplysningen og baggrunden for opbevaring. Det er derfor ikke muligt at angive en generel tidsramme for, hvornår informationer slettes. Videregivelse af oplysninger

Data om din brug af websitet, hvilke annoncer, du modtager og evt. klikker på, geografisk placering, køn og alderssegment m.v. videregives til tredjeparter i det omfang disse oplysninger er kendt. Du kan se hvilke tredjeparter, der er tale om, i afsnittet om ”Cookies” ovenfor. Oplysningerne anvendes til målretning af annoncering. Vi benytter herudover en række tredjeparter til opbevaring og behandling af data. Disse behandler udelukkende oplysninger på vores vegne og må ikke anvende dem til egne formål.
Videregivelse af personoplysninger som navn og e-mail m.v. vil kun ske, hvis du giver samtykke til det. Vi anvender kun databehandlere i EU eller i lande, der kan give dine oplysninger en tilstrækkelig beskyttelse.

Indsigt og klager

Du har ret til at få oplyst, hvilke personoplysninger, vi behandler om dig. Du kan desuden til enhver tid gøre indsigelse mod, at oplysninger anvendes. Du kan også tilbagekalde dit samtykke til, at der bliver behandlet oplysninger om dig. Hvis de oplysninger, der behandles om dig, er forkerte har du ret til at de bliver rettet eller slettet. Henvendelse herom kan ske til: support@pandacig.dk. Hvis du vil klage over vores behandling af dine personoplysninger, har du også mulighed for at tage kontakt til Datatilsynet.

Udgiver

Websitet ejes og publiceres af:

Pandacig ApS
Vedbæk Stationsvej 21B
2950 Vebæk
Telefon: 71 99 21 79
Email: support@pandacig.dk

Luk