Hvor mange cigaretter svarer 2ml eJuice til?

marts 29, 2013

Du bliver forbavset over hvor meget du damper

Jeg kender flere dampere, der suger løs på deres eCigaretter omtrent hele dagen. Forleden fik jeg en snak med en af mine kammerater, som også damper – han har endda dampet længere end jeg selv.

Vi talte om det at dampe i forhold til at ryge og hurtigt gik snakken på, hvor mange mg nikotin vi i principet fik taget indenbors i løbet af en dag.

Han, sammen med mange af sine kollegaer, der også damper, var overbeviste om, at de i forhold til de alimindelige cigaretter, indtog langt mindre nikotin.

Lad os se lidt på det sagde jeg …

En cigaret svarer til…

På flasken med eJuice – som i dette tilfælde er med nikotin – står der anført 18mg pr. ml.

Allerede her blev min kammerat forbavset, da han troede, at det var per flaske. Naturligvis er det per et eller andet, men per flaske, kan det jo ikke blive, for hvordan måler man så indholdet i forhold til andre størrelser af flasker?

En almindelig måde, at måle indholdet i de fleste ingredienser er per 100ml eller 100 gram. Men i forbindelse med eCigaretter og rygevæsken, så måles det altså per ml (læs 1 ml).

Vi gik derfor igang med at lave et regnestykke.

1mg vs. 18mg

På pakken til en almindelig pakke cigaretter står der anført 1mg nikotin. Her står ikke anført om det er per pakke eller per gram. Vi går derfor ud fra, at det må være per cigaret. Vi kan i hvert fald ikke huske at de 1mg var ændret dengang, der blot var 19 cigaretter i en pakke. 1mg per cigaret, gør det unægteligt også nemmere at beregne.

Hvor mange ml eJuice damper du?

Vi tog i dette tilfælde en beregning på forbruget af min kammerats nikotin indtag via eCigaretter.

Han sagde, at han ofte dampede 1ml om dagen, når der ikke skete så meget. Til fester, kunne det sagtens blive til to milliliter eller mere.

Lads os bare regne den normale hverdag ud, hvor du ikke damper så meget, sagde jeg.

  • 1ml rygevæske med 18mg nikotin pr. ml. giver følgende
  • 18mg nikotin – 1ml rygevæske – 1mg nikotin per almindelig cigaret = 18 cigaretter

Resultatet for en dag, hvor min kammerat altså ikke damper særlig meget, svarer i princippet til 18 cigaretter – rent nikotin mæssigt.

Vi blev begge overrasket over resultatet, som ellers er ganske åbenlyst.

Hertil indrømmede han, at det da godt kunne være, at der blev dampet lidt mere end 1ml rygevæske, hvilket jo så giver 20 eller derover i tilsvarende cigaret-forbrug.

Det der forbavsede ham mest, var nok, at han havde den fornemmelse af, at han svarende til almindelige cigaretter, dampede langt mindre. Faktisk dampede han mere, end han måske røg i gamle dage.

Pas på du ikke forøger indtaget af nikotin

Hvis man ikke er opmærksom på sit forbrug, så kan man hurtigt komme til at forøge sit indtag af nikotin. Det kan sagtens være, at indtaget af dampen med nikotin ikke optages i kroppen lige så godt, som det gør med røgen fra en almindelig cigaret, men det er en helt anden historie. Lige nu handler det om, at finde ud af, hvor mange cigaretter du i princippet damper i løbet af en dag via dine eCigaretter i forhold til dit nikotin forbrug.

Hvis din beregning ikke passer dig så godt – og du føler du damper for meget nikotin, så prøv at minimere forbruget. Du kan eksempelvis bestille produkter med mindre nikotin indhold eller helt uden. Du kan også forsøge at dampe mindre. Vend dig af med vanen, ved at kun dampe udendørs. Gør det til et ritual, at du kun damper, når du står i køkkenet eller et andet sted, hvor du ikke opholder dig hele tiden.

Lad være med at have din eCigaret i en keyhanger om halsen – det er den sikre vej til at dampe alt for meget.

Hvis det ikke er dig muligt at dampe mindre, så glæd dig over, at det måske nikotin mæssigt svarer til det samme som da du røg, men tilgengæld slipper du for næsten 4.000 kemiske stoffer for hver cigaret du ikke har røget.

Bivirkninger ved for megen indtagelse af nikotin

Hvis du får for meget nikotin i kroppen, vil du i starten kunne opleve nogle faresignaler. Dem bør du lytte til, for din krop vænner sig hurtigt til dit forøgede forbrug og stiller derefter blot nye afhængigheder til giften.

Her er nogle af de ting du kan opleve, hvis du får for meget nikotin:

  • Hovedpine
  • Tryken på hovedet (kan også i mange tilfælde skyldes væskemangel)
  • Forhøjet blodtryk
  • Svimmel
  • Mavesmerter
  • Kramper
  • Opkastning
  • Øget hjertefrekvens (Takykardi)

Husk, at passe på dig selv!

Hvad med dig?

Hvor meget damper du om dagen? Har du tjek på hvor mange mililiter rygevæske du damper og hvor mange mg nikotin du indtager? Fortæl os om dine erfaringer med nikotin forbruget via eCigaretter!

10 Kommentarer. Skriv ny

jegvan nielsen
18. april 2013 10:38

Jeg ryger ca 4 ml med 15mg om dagen er der for meget når jeg har røget i 5-6 år mellem 16-20 cigaretter om dagen?

Svar

Hejsa,

Hvis vi tager udgangspunkt i ovenstående beregning, så svarer det til at du ryger 15 cigaretter per mililiter, hvilket så svarer til 60 smøger, da du damper 4 ml. Så jo, ud fra dette, så damper du lige lovligt meget. Men, det kan også være svært at sammenligne disse ting. Dels fordi vi jo ikke helt kender de kemiske faktorer og sammemsætningen af disse. Og dels fordi kroppen ikke nødvendigvis optager nikotinen på samme måde, som ved almindelige cigaretter. Vi kan derfor kun bruge det som en guideline til hvad rygevæsken vil svare til. Forsøg eventuelt at skære lidt ned, særligt hvis du oplever nogle af ovenstående bivirkninger.

Svar

Hej Morten – undersøgelser viser, at kroppen/mundhulen/den øverste del af lungerne kun optager ca. en tredjedel af den nikotinmængde der er i e-væskerne – så hvis man damper 18mg/ml vil det svare til 6 cigaretter pr. ml. For en der førhen røg 20 cigaretter vil et forbrug for lidt over 3 ml svare til 20 cigaretter.

Svar

Hej Peter, beklager den lange ventetid – vi havde lige et re-design af websitet vi skulle knokle på – Men du har fuldstændig ret. Optagelsen af nikotinen i kroppen, kan ikke sammenlignes helt, da den som du selv er inde på, og som vi også hentyder til, netop ikke optages på samme vilkår. Jeg mener også at have læst det du kommer med, kan du huske hvilke undersøgelser der er tale om? – evt. et link?

Svar

Man kommer ammoniak i tobak fordi det gir et kæmpe boost til mængden af nikotin man optager. Hvilket gør at man bliver hurtigt afhængi og mere afhængi. Man optager simpelthen nikotinen hurtigere og bedre. Så jeg er ret sikker på at folk der damper rent faktisk får mindre nikotin. Meget mindre. Jeg mener selv jeg kan mærke det i form af en større trang til at dampe lidt mere. Jeg er lige startet på damp som storryger.

orbit.dtu.dk/en/publications/ammoniak-og-tobak(45130ac4-7189-44c6-a0b9-3e46aa2a9824).html

Svar

Hej kan i hjælpe?
Jeg ryger 50 cigaretter om dagen og vil stoppe ved hjælp af e-cigaretter plus eventuelt andre rygestopmidler som f.eks plaster. Jeg ved at 60 milligram nikotin kan være dødeligt kan i regne ud for mange milliliter væske jeg skal have om dagen. Jeg kan se at styrken ikke svarer til almindelige cigaretter
På forhånd tak
Hilsen Anette

Svar

Hej Anette. Vi vil anbefale dig at starte på det som hedder 18mg nikotin.

Svar

Hej Anette et studie fra 2013 siger at den oprindelige 60mg nikotin dødelighed er skævt udregnet da nikotin forsvinder fra kroppen meget hurtigt efter dødsfaldet og at den rigtige dosis er nærmere 20 gange så meget. Dog er 60mg stadig set som en dødelig dosis verden over, da det er svært at beregne helt præcis hvor meget der kan dræbe et menneske.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3880486/

Svar

Hejsa! Jeg damper ca 2 ml med 6 mg nikotin i. Vil det så svare til ca 12 cigeratter om dagen ? 🙂

Svar

Hej. Jeg damper 6 – 10 ml. 3 mg. Nikotin om dagen , nogen der kan hjælpe med hvor mange cigaretter det er ? 😊

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *